KHASIAT BUAH KURMA UNTUK IBU MENGANDUNG DAN 10 JENIS BUAH KURMA YANG
POPULER
Kurma adalah buah yang tumbuh dari pohon palem keluarga
Arecaceae dari genusphoenix. Nama ilmiah
kurma adalah dactylifera phoenix. Kurma diyakini berasal dari tanah di sekitar
tepi sungai Nil dan Efrat. Sekarang pohon kurma dibudidayakan secara luas di
wilayah beriklim hangat di semua benua, termasuk di Afrika, Australia dan
Amerika (California).
Kurma segar memiliki daging berserat lembut dan rasanya
sangat manis, seperti campuran sirup gula dan madu. Daging buah kurma berisi
gula sederhana seperti fruktosa dan dekstrosa yang mudah dicerna dan cepat
mengisi ulang energi tubuh. Karena karakteristik tersebut, kurma sangat cocok
untuk mengawali berbuka puasa.
RINCIAN KANDUNGAN GIZI
KURMA (PER 100 G)
(SUMBER: USDA NATIONALNUTRIENT DATABASE)
Unsur Nilai
gizi Persen kecukupan gizi
Energi 277
Kkal 14%
Karbohidrat 74,97 g 58%
Protein 1,81g
3%
Total Lemak 0,15 g <1%
Kolesterol 0 mg 0%
Serat makanan 6,7 g 18%
Asam Folat 15 mcg 4%
Niacin 1,610
mg 10%
Asam pantotenat 0,805
mg 16%
Piridoksin 0,249 mg 19%
Riboflavin 0,060 mg 4.5%
Thiamin 0,050 mg 4%
Vitamin A 149 IU 5%
Vitamin C 0 mg 0%
Vitamin K 2,7 mcg 2%
Sodium 1 mg 0%
Potasium 696 mg 16%
Kalsium 64 mg 6.5%
Tembaga 0,362 mg 40%
Besi 0,90 mg 11%
Magnesium 54 mg 13%
Mangan 0,296 mg 13%
Fosfor 62 mg 9%
Seng 0,44 mg 4%
Beta karoten 89 mcg –
Lutein-zeaxanthin 23
mcg –
Kandungan nutrisi
kurma
Kurma memiliki daftar panjang kandungan nutrisi yang
bermanfaat bagi tubuh. Tabel di samping menunjukkan kandungan gizi dan unsur
non-gizi yang ada pada kurma.
Kurma matang mengandungi gula sekitar 80%, sisanya terdiri
dari protein, lemak dan produk mineral termasuk tembaga, besi, magnesium dan
asam folat. Kurma kaya dengan serat dan
merupakan sumber kalium yang sangat baik.
Lima butir kurma (sekitar 45 gram) mengandung sekitar 115 kalori, hampir
semuanya dari karbohidrat.
Khasiat Buah Kurma
Untuk Ibu Mengandung
Kurma dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan
kegunaan yang banyak kerana telah terbukti, di dalam Al-Quran terdapat 21 ayat
yang menyebut tentang kurma.
Berdasarkan pada ayat-ayat Al-Quran dan hadith Rasul, para
saintis giat mengkaji mengenai khasiat kurma. Mengikut kajian Dr.Mahmud Nazim
Al-Nasimy dalam buku Tempoh mengandung dari segi perubatan, fiqhiyah dan
perundangan, hasil kajiannya menunjukkan jus kurma dapat menolong mencengkam
rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada
bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan proses kelahiran bayi.
Jus kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah, menguatkan organ rahim serta
berkesan meredakan tekanan darah tinggi.
Kajian Profesor Madya Aisyah Mohd Zain Pensyarah Fakulti
Sains dan Bioteknologi Universiti Putra Malaysia,menunjukkan bahawa jus kurma
membantu mencegah daripada sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan
barah usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan dan
melawaskan. Disamping menambahkan tenaga seksual,kurma juga boleh digunakan
sebagai pencuci mulut.
Mengikut hasil kajian Ahli Sains Mesir telah terbukti
khasiat kurma dalam membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh
badan serta mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga
membantu melicinkan perjalanan darah dan menghindari dari penyakit barah,
merawat buah pinggang dan mencuci hati, dan membantu mengurangkan pengaliran
darah semasa kelahiran.
Buah kurma juga sesuai untuk wanita sama ada semasa hamil
dan selepas bersalin. Hal ini berasaskan kepada wahyu yang diturunkan oleh Allah
kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya memakan buah kurma ketika beliau
dalam keadaan lemah selepas bersalin.
Kandungan Hormon Yang
Menguatkan Ibu Mengandung
Zat Besi dan Kalsium-
Bermanfaat untuk produksi hemoglobin dan sel darah merah, sehingga akan
sangat melindungi ibu hamil dari kekurangan sel darah merah atau anemia. Jika
kebutuhan akan zat besi ini terpenuhi, maka peredaran darah akan lancar dan
sari-sari makanan akan beredar dengan lancar. Kalsium yang terdapat di dalam
sari buah kurma juga membantu menguatkan tulang si ibu dan membantu pertumbuhan
tulang serta mengaktifkan sel-sel otak janin.
Hormon Potuchin- yang berfungsi untuk mengikat rahim dan
otot rahim sehingga dapat membantu mengurangi pendarahan pasca melahirkan,
ia juga akan membantu memacu kontraksi
di pembuluh darah vena yang ada di sekitar payudara ibu, sehingga memacu
kelenjar air susu untuk menghasilkan air susu ibu.
Hormon Oksitosin- yang dapat membantu merangsang kontraksi
pada otot-otot rahim sehingga mempermudah persalinan.
Kandungan Fiber atau Serat Yang Tinggi- kandungan ini pada
sari buah kurma juga merupakan yang paling besar dibandingkan buah-buahan lain.
Fiber memiliki manfaat untuk memperlancar proses pembuangan, sehingga pada saat
persalinan, tidak ada sisa-sisa makanan yang berbentuk tinja menumpuk di usus
dan memperlambatkan proses persalinan.
10 JENIS BUAH KURMA
POPULAR YANG PERLU DIKENALI
Suka makan kurma? kurma adalah salah satu juadah yang paling
popular menjelang ramadhan. Sebenarnya terdapat 1,400 jenis kurma di seluruh
dunia. Berikut adalah 10 jenis kurma yang popular.
1. Kurma Nabi/ Ajwa
Kurma ini hanya tumbuh di tanah Madinah (Saudi Arabia) dan
inilah kurma payorit Nabi Muhammad SAW. Warnanya hitam, tekstur lembut, tidak
manis dan citarasanya hampir mirip seperti kismis
2. Kurma Sekki
Kurma Sekki ini memepunyai dua warna. Bahagian atasnya
berwarna kuning-kuningan dan bahagian bawahnya berwana coklat-kecoklatan.
Bahagian berwarna kuning lebih keras sedikit berbanding bahagian coklat yang
lebih empuk dan kenyal. Rasanya tidak terlalu manis dan tidak tawar.
3. Kurma Barhi
Kurma barhi yang bertekstur lembut seperti durian ini
berwarna coklat merah. Rasa manisnya sedang-sedang sahaja dan ada sedikit rasa
caramel.
4. Kurma Kholas
Kurma kholas berwarna coklat terang keemasan dan mirip
seperti kurma barhi. Teksturnye empuk dan hanya ada citarasa coffee caramel.
Kemanisannya juga di kadar yang sedang.
5. Kurma Khidri
Kurma Khidri berwarna merah maron gelap. Teksturnya lebih
kering dan kenyal dan tidak terlalu manis.
6. Kurma Mactoumi
Kurma mactoumi berwarna sedikit kemerahan. Permukaannya agak
permukaan agak keriput dan kenyal tetapi rasanya manis.
7. Kurma Sokari
Kurma sokari berwarna kuning kecoklatan. Tekstur kenyal
lembut tetapi ada juga jenis yang keras. Ia yang kelihatan sedikit kering dan
manis ini paling disukai di Arab Saudi.
8. Kurma Siraj
Kurma siraj berwarna kecoklatan kemerahan yang bentuk
lonjong. Tekstur lembut dan rasa manis sedang.
9. Kurma Majol
Kurma majol berwarna coklat. Rasanya sangat manis dan kenyal
dan mudah merekah. Ia juga mudah didapatkan dengan harga yang tidak terlalu mahal.
10. Kurma Monief
Kurma monief berwarna coklat terang, ukurannya tidak begitu
besar, rasanya manis sedang dan memiliki tekstur yang lembut.
0 comments :
Post a Comment